Vrnjačka Banja
Dolazak
Odlazak
Osoba
Dece
Imate promo kod?
Kliknite ovde
Promeni / Otkaži rezervaciju

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija banjskog turzma Srbije, a ujedno i veoma atraktivni rekreativni centar, koji sa ponosom nosi titulu kraljice banjskog turizma.

Nalazi se u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd - Sofija i Beograd - Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije. Ono po čemu je Banja prepoznatljiva su svakako izvori mineralnih voda. Osim mineralnih izvora i uređenih parkova, staza za šetnju, ali i sportskih terena, gosti tokom boravka mogu posetiti Japanski vrt, kao i zamak kulture "Belimarković".

Ljubitelji snega i snežnih sportova mogu uživati na obližnoj planini Goč, a ponuda za mlade se sve više razvija.

Tokom leta Banja postaje domaćin raznih muzičkih događaja od kojih su najpoznatiji Vrnjački karneval i Love fest.

Most ljubavi
Most ljubavi
Most ljubavi

Most ljubavi

U Vrnjačkoj banji, slično kao i u rimskoj fontani u Rimu gde turisti bacaju novčiće u fontanu da bi im se ispunile želje, postoji most koji zaljubljeni ili oni tek venčani koriste da okače svoj “pečat sreće i budućeg zaveta” u vidu katanca koji postavljaju na ogradu od mosta u znak večne ljubavi.
Vrnjački Vrabac „Gočko“
Vrnjački Vrabac „Gočko“

Vrnjački Vrabac „Gočko“

Nalazi se u strogom centru na Promenadi u pešačkoj zoni Vrnjačke Banje nedaleko od Mosta Ljubavi. Pored zgrade Termomineralnog kupatila Gočko je svakako najčešći simbol Vrnjačke Banje.
Crkve i manastiri Vrnjačke Banje
Crkve i manastiri Vrnjačke Banje

Crkve i manastiri Vrnjačke Banje

Okolina Vrnjačke Banje, bliža i dalja, veoma je bogata srpskim spomenicima, manastirima i crkvama. Najznačajnije crkve i manastire koje treba da obiđete kada dođete u Vrnjačku Banju, a koji se nalaze u samoj Banji ili na svega nekoliko kilometara jesu: Hram rođenja presvete Bogorodice, Crkva Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkva Svetog Save u Gračacu, Crkva Svetog Jovana u Vukušici, Crkva Lazaricu, Manastir Svete Petke u Stublu, Manastir Žiča, Manastir Studenica, Manastir Ljubostinja, Manastir Kalenić.
Rimski izvor
Rimski izvor
Rimski izvor

Rimski izvor

Priča o Vrnjačkoj Banji stara je 2000 godina od kada su izvore lekovite mineralne vode pronašli Rimski legionari cara Konstantina II i IV vek i izgradili lečilište i oporavilište Aqua Orcilane. Oni su gradili bazene za kupanje i rimski izvor tople mineralne vode. O svemu ovome nam svedoče brojna arheološka istraživanja i nalazišta u užem jezgru rimske banje. Nema nikakve sumnje da su za oporavak svojih legionara Rimljani koristili izvor tople vrnjačke mineralne vode, to je uostalom i bila njihova praksa u čitavoj Evropi.