VRNJAČKA BANJA

Dobro došli u najposećeniju banju u Srbiji

Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija banjskog turizma Srbije, a ujedno i veoma atraktivni rekreativni centar, koji sa ponosom nosi titulu kraljice banjskog turizma. Nalazi se u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije.

VRNJAČKA BANJA

Osim mineralnih izvora i uređenih parkova, staza za šetnju, ali i sportskih terena, gosti tokom boravka mogu posetiti Japanski vrt, kao i zamak kulture „Belimarković“. Ljubitelji snega i snežnih sportova mogu uživati na obližnjoj planini Goč, a ponuda za mlade se sve više razvija. Tokom leta Banja postaje domaćin raznih muzičkih događaja od kojih su najpoznatiji Vrnjački karneval i Love fest.

MOST LJUBAVI - Poput rimske fontane di Trevi, u koju turisti bacaju novčiće zamišljajuči želje, Vrnjačka Banja ima Most Ljubavi. Na ogradu mosta zaljubljeni ili oni tek venčani postavljaju svoje „pečate sreće i budućih zaveta“, u vidu katanca.

VRNJAČKI VRABAC „GOČKO“ - Nalazi se u strogom centru, na Promenadi u pešačkoj zoni Vrnjačke Banje, nedaleko od Mosta Ljubavi. Pored zgrade Termomineralnog kupatila, Gočko je svakako najčešći simbol Vrnjačke Banje. 

CRKVE I MANASTIRI U OKOLINI VRNJAČKE BANJE - Okolina Vrnjačke Banje, bliža i dalja, veoma je bogata srpskim spomenicima, manastirima i crkvama. Najznačajnije crkve i manastiri koje treba obići, a koji se nalaze u samoj Banji ili na svega nekoliko kilometara jesu: Hram rođenja presvete Bogorodice, Crkva Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkva Svetog Save u Gračacu, Crkva Svetog Jovana u Vukušici, Crkva Lazarica, Manastir Svete Petke u Stublu, Manastir Žiča, Manastir Studenica, Manastir Ljubostinja i Manastir Kalenić.

RIMSKI IZVOR - Priča o Vrnjačkoj Banji stara je 2000 godina. Ona počinje kada su izvore lekovite mineralne vode pronašli Rimski legionari cara Konstantina II i u IV veku i izgradili lečilište i oporavilište Aqua Orcilane. Gradili su bazene za kupanje i rimski izvor tople mineralne vode. O svemu tome nam svedoče brojna arheološka istraživanja i nalazišta u užem jezgru rimske banje. Nema nikakve sumnje da su za oporavak svojih legionara Rimljani koristili izvor tople vrnjačke mineralne vode, što su praktikovali u čitavoj Evropi.

A hoteli 3
Izrada sajta